Hizmetler

HAYALLERİNİZİ İNŞA ETMEK BİZİM ÖNCELİĞİMİZDİR

Kaba İnşaat

Kaba İnşaat nedir :

Kaba inşaatı şöyle tanımlamalıyız: Kaba inşaat: Kum, çakıl, çimento, kireç, demir, tuğla, kalıp, kalıp bağlantı elemanları kullanılarak yapının taşıyıcı betonarme ve dolgu duvarları yapılmış, başka bir anlatımla henüz iç sıvası bitmemiş, çerçeveleri takılmamış, tesisatları döşenmiş ama aydınlanma vs. bitirilmemiş, boyanmamış inşaat denilmektedir. En basit tanımı ile inşaatın %40 oranda tamamlanması demektir. Peki nedir bu kaba inşaat malzemeleri diye düşünürsek ; şöyle bir cevap bizi karşılamış olur: Kum, çakıl, çimento, kireç, demir, tuğla, kalıp, kalıp bağlantı elemanları.

Kaba İnşaat Öncesi Hazırlıklar:

Bir inşaat çalışmasına başlamadan önce ilk yapmanız gereken, ekip ve ekipmanların genel ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapıların oluşturulmasıdır. Şunları mutlaka yapmalısınız;

  • Şantiyenizde kullanılmak üzere mutlaka bir wc yapın.

  • Ekiplerin ve işçilerin iş güvenlik kuralları gereği kullanacakları ekipmanları ve malzemeleri mutlaka hazırlayın.

  • Yeme içme için şantiyenizde bir mekân hazırlayın.

  • Konaklama için mutlaka bir konteyner temin edin.

  • Tüm çalışacak olan personellerin SGK ve diğer resmi işlemlerini tamamlayın.

  • Çevre temizliğine dikkat edin.

  • İş güvenlik kurallarına uygun olacak şekilde, çalışma alanınızı çevreleyecek olan koruma bant ve setlerinizi hazırlayın.

  • Tüm resmi izin ve onayları eksiksiz alın.

  • Bütçe hesaplamasını en doğru şekilde yapın.

  • Doğru inşaat firması ve ekiplerle çalışın.

  • Ödemelerinizi gününde yapın.

  • Doğru planlama yapın ve her konuyu tekrar araştırın.

  • İşinin ehli bir mimar ile projelendirmeleri yapın.

  • İşinin ehli mühendisler ile çalışın.

  • Bütçenize en uygun proje üzerinde yoğunlaşın.

  • Günümüz trend mimarileri seçin.

  • Kaliteden ve sağlamlıktan ödün vermeyin.

  • Malzemeleri tam ve projesine uygun olarak kullanın.

  • Proje ve imalat aşamalarını mutlaka titizlikle takip edin. Siz takip edemiyorsanız, mutlaka adınıza uzman bir takipçi bulundurun.

Kaba İnşaat Süreci:

Kaba İnşaat Temel Hafriyatı:

Kaba inşaat aşamalarına hafriyat ile başlanır. Gerekli inşaat işlemleri yapıldıktan sonra projeye göre harita mühendisi tarafından belirlenen noktadan temel kazısı yapılır. Temel kazısının derinliği zeminin yapısına yapılacak yapının projesine ve mimari özelliklerine göre değişmektedir.

Temel kazısının sonrasında zemin sıkıştırılması( kompaksiyon) ve blokaj (mıcır ve kırmataş serilmesi) işlemlerinin yapılması gerekir.

Kaba İnşaat Temel Grobetonu, Temel Yalıtımı ve Demir Montajı:

  • Grabeton Dökülmesi: Hafriyat çalışmaları ile zemin tesviye edildikten sonra çalışma payları ile beraber temel alanına grobeton dökülür. Açık temelin dolgu malzemesi ile doldurulması (tekil temel gibi temellerde) ve grobetonun dökülmesi temelin bulunduğu alanı düzleştirecektir. (Bazı yapılarda temel altında da drenaj sistemi yapılmaktadır. Grobeton öncesi bu hususa dikkat edilmelidir.) Temelin çevresine temelin yüksekliği kadar kalıp yapılır veya bims örülür.

  • Temel Yalıtımı – P3000 İmalatı: İlk kat grobeton döküldükten sonra izolasyon için yalıtım membranı serilir. Halk arasında bilinen adıyla P3000 imalatı, yönetmeliklerimize göre yüzeysel yalıtım uygulamasıdır. Eğer müteahhit firma yapısal yalıtım yöntemini seçmişse bu adımı ve bir sonraki adımı uygulamaz. Eğer yüzeysel yalıtım yöntemini seçmişse (ki genelde bu seçilir) iki kat 3mm kalınlığında membran uygulaması yapılır. Yalıtımın temelin altından binanın temel yanlarına ve bodrum perdesine kadar çıkarılmasına bohçalama adı verilmektedir. Temel yan yüzeylerinde ve bina çevresi betonarme perde yüzeylerinde yapılan su yalıtımı üzerine ısı yalıtımı amacıyla xps ve koruma amacı ile bims yapılır. Bina etrafı drenaj işlemlerinin de yapılması gereklidir.

  • Demir Montajı: Yalıtım membranlarının zarar görmesini engellemek için grobeton üzerine koruma betonu dökülür (Ortalama 5 cm) ve temelin demir bağlantısı yapılır.

Koruma Betonu Dökülmesi:

Eğer müteahhit firma yüzeysel yalıtım yöntemini seçip temelde bohçalama yaptıysa bu yalıtımı koruyacak bir koruma betonu atar. Bu koruma betonunda kaba agrega bulunmamasına özen gösterilir. Zaman zaman brüt C20 betonu; koruma betonu olarak tercih edilir. İnce taneli agrega, membrana zarar vermez.

Temel Atılması Radye Temel İmalatı:

Müteahhit firmanın kalıpçı ekibi kalıpları kurar, akslar belirlenir, demirci ekibi demiri döşer ve temel imalatı tamamlanır. Ardından da projesine uygun bir şekilde temel betonu dökülür.

Subasmanın Yapılması:

Statik demir projesine uygun olarak dikey demirleri subasman ölçüsünde çıkmalı. Tüm demir bağlantıları mühendisliğe ve mimariye uygun olarak yapılmalıdır. Projesine uygun olarak subasman perde beton kalınlığında kalıplar çakılmalıdır. Kalıp ve demir imalatı yapacak olan ekip ve usta seçimi kaba inşaat için çok önemlidir. Mutlaka işinin ehli ekip veya ekiplerden oluşmalıdır. Çünkü kalıp ve demir işleri, kaba inşaatın en önemli çalışmalarını oluşturmaktadır. Kalıp çakılırken, alt yapı pis su gider borusu ağızlarını mutlaka bırakmalıyız. Bunu yapmaz isek ilerleyen aşamalarda pis su gider borularını dışarı çıkarmamız için delikler açmak zorunda kalacağız. Yapılan imalatı kırmak oldukça zor, masraf getiren ve zaman kaybına sebep olacak bir çalışmadır. Bunu imalat aşamasında kolayca yapmak size kâr sağlayacaktır. Çift yüzey çakılan kalıplar ve arasına döşenen dikey demirler üzerine beton atılır. Perde beton için yapılan kalıp arası tamamen ve boşluksuz olarak beton doldurulur. Yine vibratör kullanmalıyız. Tüm beton atma işlerinde vibratör kullanmalıyız. Kaba inşaatımızda kalıp keresteleri olarak çam ağacı keresteleri kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Kolon Kalıbı:

Kolon ve tabliye kalıplarının yapılması sırasında kullanılacak malzemenin temiz, düzgün ve sağlam olması önemlidir. Taze betonun kalıp yüzeylerine uyguladığı basınç kimi noktalarda kolayca onlarca tona kadar yükselebilir. Bu nedenle kalıp imalatında kullanılacak olan malzemenin sağlamlığı ve düzgünlüğünün yanı sıra, desteklerinin güçlü olmasına dikkat edilmeli, demir donatıların düzgünlüğü sağlanmalı ve kalıbın her yüzeyine paspayları mutlaka konmalıdır. Kolon, tabliye, temel gibi değişik imalatların paspayı malzemeleri birbirinden farklı olduğu bilinmeli ve doğru yerde, doğru paspayı kullanılmalıdır. Paspayı kullanılmayan betonarme imalatlar korozyona davetiye çıkarmıştır.

İş Güvenliği Ağlarının Kurulması:

Kaba İnşaat zemin seviyesinden bir üste çıktığında müteahhit firma hemen iş güvenliği ağlarını kurar. İş güvenliği ağları bir inşaatın olmazsa olmazıdır. Yüksekten düşme nedenli can kayıplarını önler.

Tabliye Betonun Dökülmesi:

Statik projede belirlenen beton sınıfına göre getirilen beton, betona su katmadan, gerekirse akışkanlaştırıcı ile takviye edilerek dökülür. Betonun kalıba iyi yerleşmesi ve boşluk oluşturmaması için mutlaka vibratör kullanılmalıdır. Vibratör işi bilinçli elemanlara teslim edilir ve döküm boyunca çalıştırılır. İşlem boyunca asmolen sıralarının bozulmamasına dikkat edilir. Önce ana kiriş ve asmolen kirişleri dökülür, vibratörle sıkıştırılır. Daha sonra tabliye betonu dökülür ve tekrar vibratörle sıkıştırılması ve kiriş betonları ile kaynaşması sağlanır. Beton dökümü sırasında hiçbir noktada soğuk derz oluşmaması için beton katmanları arasındaki sürelere dikkat edilir. Betonun uzak noktalardan gelmesi durumunda çeşitli katkılardan destek alınabileceği gibi özel noktaların bağlantısını güçlendirmek için epoksi esaslı kimyasalların kullanılması durumuna karşı tedarikli olmak gerekmektedir.

Tabliye beton atılması sırasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Asmolen sıralamalarının bozulmadan korunması.

  • Betona su katmamak. Akışkanlık malzemesi katılabilir.

  • Kesinlikle boşluk kalmaması için vibratör kullanılmalı.

  • Soğuk derz kalmaması için soğuk derz sürelerine dikkat edilmeli.

  • Beton tedarik santrali uzaklığına göre epoksi esaslı beton katkı malzemelerini hazır bulundurulmalı.

  • Teras tabliye betonu için, üst kod hizasına mutlaka çıta çakılmalı.

  • Bu çıta ile parapet duvarlarının ek yerlerinin görünmesini engellenmeli.

  • Demir filizler, parapet kalıbı ve tabliye kalıbı tek parça gibi hazırlanmalıdır.

  • Parapet malzemesi betonarme olmalıdır. Teras üstüne atılan tefsiye betonlarının ilerde parapetleri iterek izolasyon sorunlarına sebep olmalarını, beton kullanarak önleyin. Parapetlerde ahşap, demir konstrüksiyon veya diğer malzemelerden kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.

  • Tüm elektrik borulama işlerimizi bu aşamada tamamlamalıyız. Beton atmadan önce elektrik projesine uygun olarak elektrik beton altı imalatlarımızı tamamlanmalı. Daha sonra bu boruların içinden elektrik kabloları geçirilecek.

Kaba İnşaat Duvarlarının Yapımı:

Beton karkas ve kalıp işlerimizde küçük ölçü sapmaları olabilir. Bu hataları kapatmak tuğla duvar örme işimizde alacağımız ince hesaplara bağlıdır. Şakül ile, sıva kalınlık payı da hesaplanarak duvar imalat ölçümüzü her cephede ayrı ayrı almalıyız. Bir bütünlük olması açısından, kaba inşaatımızı aynı ölçü üzerinde duvar ölçülerini yapmalıyız. Günümüzde yalıtımı ve hafifliği nedeniyle tuğla yerine bims blokları veya ytong adı verilen malzemeler tercih edilmektedir. Bims ve ytongun fiyatları tuğlaya göre daha yüksek olmasına rağmen işçilikleri daha kolay olduğu için zamandan tasarruf etmeyi sağlamaktadır.

Duvar altına gelen betonarme zeminin temiz olması ve ıslatılması önemlidir. Duvar imalatında projesine uygun olarak taksimat adı verilen ilk sıra tuğla yapılır. İlk sıra tuğlanın ölçüsünde, mastarında, terazisinde ve gönyesinde olmasına dikkat edilir. Gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Yapılan kontroller sonrasında duvarlar projesine göre yükseltilir. Duvarlar yükseltilirken mastarına, terazisine, kullanılacak olan harçta kum çimento oranına, derz aralıklarına, duvar malzemesinin kalitesine (yanık tuğla olmaması gibi), gönyesine dikkat edilir.

Kaba İnşaat Temizliği: 

Yapıların daha hızlı tamamlanması için önemli ve gerekli bir koşuldur. İnşaat projelerinde kademeli olarak farklı süreçler yürütülmektedir. Ancak bu süreçlerde şantiyelerde büyük miktarlarda atık birikmiş ve bu da inşaatın ilerlemesini ciddi şekilde etkilemiştir. Bu nedenle bu temizliklerin düzenli olarak yapılması çok önemlidir.