Hizmetler

HAYALLERİNİZİ İNŞA ETMEK BİZİM ÖNCELİĞİMİZDİR

İnce İnşaat

İnce inşaat nedir:

Yapılarda kaba inşaatın bitiminden sonra harçlı olarak da adlandırılan halk arasında ince işler olarak da bilinen zemin, duvar, döşeme ve cephe işlerinin tamamına denir.

Elektrik işleri; kaba inşaatın bitmesi ile başlayan ve elektrik tesisatının şehir şebekesinden kullanım alanına kadar getirilmesini amaçlayan işlemdir. İki ayrı kalemde planlanır. İlk olarak şehir şebekesinden gelen hattın her daire veya her ayrı sayaca kadar getirilmesi, ikinci olarak ise kullanım ihtiyacına göre son sayaçtan ilgili bölge içerisine dağıtımı işlemidir.

Ahşap işleri; kaba inşaatın bitimiyle başlayan ve kapı, pencere, banyo ve mutfak dolapları gibi ahşap malzemelerin imalat ve montajının yapıldığı süreç olarak özetlenebilir.

Mekanik tesisat işleri; sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, yangın tesisatı ve özellikle asansör tesisatı gibi kullanım amacına göre bir yapıda olması gereken tesisatların kurulum ve montaj işleri olarak sayılabilir.

Metal işleri; çelik kostrüksiyon gerektiren bazı projeler ile demir kapı, korkuluk vb. metal işlerin yapıldığı bölüm olarak özetlenebilir.

Dış cephe işleri; Yapının dış cephesinde yapılacak olan dış cephe izolasyonu, dış cephe sıvası, boyası vb. işlemleri içeren bölümdür. İskele kurulumu gerekmekte ve yüksekte çalışma ciddi yüksekliklerde yapılmaktadır.

Boya işleri; Yapı iç duvarlarının ve ilgili diğer bölümlerin sıvanması ve boyanması işleri olarak sıralanabilir.

İnce inşaat uygulaması:

  • Binanın çeşitli yerlerine iskeleler kurulur.

  • Su, elektrik, kalorifer, telefon, televizyon ve sıhhi tesisat gibi tesisat işlemleri gerçekleştirilir.

  • İç sıva dış sıva uygulaması yapılır ardından ince sıva işlemine ve kaba alçıya geçilir.

  • Dış cephe izolasyon ve ısı yalıtım uygulaması yapılır.

  • Pencerelere profil demirden kör kasalar temin edilerek takılır. Binanın dış kapı ve pencere sistemleri takılır.

  • Bina özelliklerine ve tercihe göre dış cephe boyasıyla boyanır.

  • Yağmur suyunun bina dışından akabilmesi için yağmur boruları inişleri yapılır.

  • Bu işlemlerden sonra kurulmuş olan iskeleler sökülür.

  • Binanın içinde uygulanmış olan tüm tesisat sistemleri kontrol edilir ve şap uygulaması yapılır.

  • Seramik kaplamalar ve fayans uygulamalarını takiben tuvalet ve banyo hazır hale getirilir.

  • İç cephelerde gerekli ince alçı uygulamaları ve iç cephe boyası uygulaması gerçekleştirilir. Korkuluklar montajlanır.

  • Elektrik tesisatı priz ve anahtarları montajlanır.

  • Radyatör ve kombi sitemleri montajlanarak test işleminden geçirilir.

  • Yerlerin döşenmesi ve merdivenlerin basamaklarının döşenmesi gerçekleştirilir.

  • Son olarak iç kapılarak monte edilir ve mutfak kurulumu gerçekleştirilir.

Böylelikle ince inşaatı da biten yapı teslim edilmeye hazır hale gelmiş olur.

Kısacası ince inşaat işleri şöyle sıralanabilir:

  • Duvar

  • Sıva

  • Boya

  • Zemin tesviye

  • Zemin kaplama

  • Tavan kaplama

  • Kapı ve doğramalar

  • Su ve ısı izolasyonu

  • Elektrik tesisatı

  • Kara sıva(İç-dış)

  • İç cephe ısı izolasyonu

  • Sıhhi tesisat

  • Yangın tesisatı

  • Kalorifer tesisatı

  • Doğrama çevresi izolasyonu

Sıva:

Sıva; türüne göre farklı bağlayıcılardan oluşan, hem düz bir yüzey elde etmek amacıyla hem de yapıyı dış etkenlerden (su, nem, rutubet vb.) korumak amacıyla uygulanan bir işlemdir.

Sıvanacak duvarın tümüyle kurumuş olması şarttır. Sıvaya başlanmadan önce, sıva alt hizaları saptanıp işaretlenir, yüzeydeki çıkıntı ve bulaşıklar kazınıp temizlenir, duvar dipleri betonsa süpürülür, topraksa kalas dizilir ve duvar yüzeyi iyice ıslatılır. Bir zorunluluk yoksa, kirlenmemeleri için camlar sıvadan önce takılmamalıdır. Sıvanacak beton yüzeyler yeterince pürüzlü değilse, taşçı tarağı ile dişlenir. İnce sıva, kaba sıvanın iyice sertleşmesinden sonra ve kaba sıva yüzeyi bolca ıslatılarak vurulur. İnce sıvanın dozajı kaba sıvadan kuvvetli olmamalarıdır. Mala ile kabaca düzeltilen yüzey, parmak basıncına karşı koyacak derecede sertleştikten sonra bir yandan fırça ile devamlı su serpilirken tirfil malası ile sürekli daireler çizilerek hiç bir çatlak, pürüz ve dalgalanma kalmayıncaya kadar perdah edilir ve en son olarak da bir sünger ile silinerek, sıva üzerindeki serbest kumlar düşürülür. Pervazsız kasalarda çatlama yerini saklayabilmek için ara kesite ince bir derz açılır. Özel istek ve gerek dışında ince sıvaya demir mala ile perdah yapılmaz, dekoratif sıvalar özel tariflerine göre uygulanır.

Boya Badana Nedir?:

Boya, uygulandığı yüzeyleri güzelleştiren ve o yüzeyler üzerinde koruyucu bir tabaka meydana getiren kimyasal bir malzemedir. Genel ve basit hali ile bu şekilde tarif edilen boya uygulama yerine göre cinsi, kullanma şekli gibi çeşitli farklılıklar gösterir.

Boya yapım aşamaları kısaca şu şekilde sıralanabilir.

  1. Yüzey hazırlığı ve temizliği

  2. Birinci kat astar

  3. Macun ve ikinci kat astar

  4. Son kat boya

Boya badana işlemleri için evin boş olması, işlerinizi çok kolaylaştırır. Ancak eşyalarınız varsa da ona göre plan yapabilirsiniz. Eşyalarınızı bir araya toplayın ve üstlerini brandayla boya koruma örtüsü ile örtün. Eşyaları bir araya topladıktan sonra, geri kalan boş zeminleri de Yerleri de aynı şekilde zemin koruma brandaları kaplayın ki, boyama esnasında zeminlere boya damlamasın, sıçramasın, aynı şekilde bulaşma yolu ile zeminler kirlenmesin lekelenme olmasın. Tavanla duvarın birleştiği noktalara, boyanması istenilmeyen pencere kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere cam ve kapıların kenarlarına maskeleme bantı çekilmek sureti ile koruma altına alınmalıdır ince bant çekin. Böylece boyama sırasında sadece çerçevelenmiş alana uygulama yapabilirsiniz. Duvar boyama işlemi bittikten 2-3 saat sonra koruma amaçlı çekilen bantları sökün ince bantları çıkarın ve o bölgeleri de ince fırça ile boyayın. Böylece titizlikle boyama işlemlerini gerçekleştirmiş olacaksınız. Elbette ki, her yere her boyayı uygulamak mümkün değildir. Örneğin; duvara sürülmek için hazırlanmış bir plastik boya ile sandalye ve kapı boyanamayacağı gibi, mobilya için hazırlanmış bir boya ile de duvar boyanamaz. Her boya formülü kullanılacağı yere göre ayrı ayrı tespit edilmiştir. Doğru ve uygun şekilde kullanılırsa, en iyi sonucu verir, yıllarca korur ve güzelleştirir.

Duvar boyarken dikkat edilmesi gereken hususlar ise boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.

Doğru fırça ve rulo seçimi yapılmalı Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı tipteki fırça ve rulolar türleri kullanmanız gerekmektedir. Son kat boya uygulamasından istediğiniz verimi alabilmek için rulo seçimi çok önemlidir. Yüzeye ve boyanın cinsine göre rulo seçimi yapmanız gerekmekte. Basit birkaç örnekleme yapmamız gerekirse; genelde siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için dizayn edilmişlerdir. Macun ve saten alçı tarzdaki düz yüzeylerde boya cinsine bakmaksızın saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik boya rulosu tercih edilmelidir. Boyama işleminde diğer önemli bir husus ise yüzey büyüklüğüne göre rulo ve fırça seçimidir. Alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo, alan genişledikçe ise paralel olarak daha büyük fırça ve rulo seçimi yapılmalıdır. Boyanması istenmeyen alanların kenar kısımları, tavan duvar bileşim noktaları kestirme fırçası diye tabir edilen ince uçlu fırçalar ile boyanmalıdır ki diğer kısımlara boya taşmasın. Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız.