Hizmetler

HAYALLERİNİZİ İNŞA ETMEK BİZİM ÖNCELİĞİMİZDİR

Çatı Aktarma

Çatı Aktarma:

Çatılardan beklenen en önemli işlevlerden biri de su yalıtımı sağlamasıdır. Kiremit çatı örtüleri dış hava şartları ve üzerinde gezilmesi nedeniyle hasar aldığında kendisinden beklenen görevleri yerine getirememeye başlar, bu durum oluştuğunda çatı ana taşıyıcı elemanları ve çatı döşemesi suya maruz kalmış olur. Kiremit çatı örtülerinin eski performansına kavuşmaları için yapılan uygulamalara çatı aktarma uygulaması denir.

Çatı Aktarma Nasıl Yapılır:

  • Kiremitlerin Kontrolü : Çatı kiremitleri kontrol edilerek kırık olanlar ile tekrar kullanılabilecek olanlar birbirlerinden ayrılır. Çatı aktarma maliyeti düşünülerek, kiremit kontrolü esnasında kiremitlere zarar verilmemesine dikkat edilmelidir.

  • Çatı Tahtalarının Onarılıp Güçlendirilmesi: Çatı taşıyıcı elemanları (ahşap karkas) kontrol edilerek hasarlı olanlar yenileri ile değiştirilir.

  • Gizli Dere: Çatıda gizli dere bulunuyor ise, havuzlama tekniği ile yalıtım yapılarak yağış sularının içeri sızması engellenir. Çatıdaki asma dereler yenisi ile değiştirilir.

  • Su Yalıtım Örtülerinin Değiştirilmesi: Eski su yalıtım örtüsü sökülerek yerine polyester keçeli kiremit altı örtüsü serilir ya da pürmüz yardımıyla membran yapıştırma uygulaması yapılır.

  • Yeni Kiremitlerin Dizimi: Kiremitlerin döşenebilmesi için çatıda merteklerin üzerine kiremit altı tahtası çakılması ve bu tahta kaplamaların üzerine de nitelikli bir su geçirmez bitümlü membran örtü serilmesi gerekir. Çıtalar çakıldıktan sonra kiremit dizilimleri yapılır.

Çatı Tadilatı Nasıl Yapılır:

Çatı tadilatı genellikle binalarda mantolama ile beraber yapılan uygulamalardır. Çatı tadilatından önce baca dipleri, baca sıvaları, çatı iskeleti, su dereleri vb. bütün çatı elemanları eksper bir firma yönünden en küçük ayrıntılara kadar ilgili bir şekilde incelenmelidir. Çok çok hasar almış, tadilat yapılsa bile verim alınamayacak halde olan çatıları tamir etmek yerine, doğru ayrıntılar ile yeni bir çatı yapılması daha sıhhatli olacaktır.

Çatı Onarımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Çatı bakım tamir uygulamalarında sarf edilen malzemeler CE belgeli, şayet yoksa TSE belgeli olmalıdır.

  • Çatı yapımı / yenilemesi işlerinde kullanılacak yalıtım ya da kaplama malzemeleri, proje ya da ayrıntıya göre kullanılmalı şayet ayrıntı yok ise malzeme üreticilerinin teknik dargın ve broşürlerde tavsiye ettiği şekilde uygulanmalıdır.

  • Çatı yapımı uygulamasında çalışan personel şahsi koruyucu donanımlarını kullanmak malzeme ve yangın güvenliği sağlanmalıdır. Uygulamada şaloma kullanılacaksa çalışma bölgesinde kesinlikle yangın tüpü bulundurulmalıdır.